Tratamentul alergiilor in sfera ORL

La noi la cabinet se trateaza toate formele de alergie ce tin de sfera ORL, inclusiv astmul bronsic.
In 2002 am sustinut teza de doctorat privind terapia astmului bronsic prin chirurgia functionala a fosei nazala si sinusurilor paranazale.
Concret trebuie sa stiti ca sinusurile paranazale;frontale,maxilare,sfenoidale si etmoidale au urmatoarele roluri fiziologice; rezonatorii in formarea vocii exprimate si cantate, radiatori de incalzire ai aerului inspirat, rezervori ai aerului cald ce se combina cu aerul rece inspirat, purificatori de particule solide ce sunt in suspensie in aerul inspirat, rol bactericid prin lizozimul ce contin secretiile rinosinusale, rol in imunitate prin filmul de imunoglobuline existente pe suprafata mucoaselor.
Structura neurovegetativa si senzoriala olfactiva are rol determinant in apararea aparatului respirator si a intregului organism precum si in sexuaitate. Acolo unde olfactia scade reflexele sexuale scad.
Toata patologia ce tine de rinosinusuri, o putem amenda daca se diagnosticheaza precoce si se actioneaza pentru refacerea functiei rinosinusurilor.
Ma voi apleca asupra rolului pe care-l produce patologia rinosinusala in aparitia crizelor de astm.
Pe toata suprafata rinosinusurilor si restului aparatului respirator exista niste betareceptori ce informeaza diencefalul, asupra starii de functionalitate a aparatului respirator.
Acest sistem neurovegetativ analizeaza concentratia de bioxid de carbon si oxigen in starea de poluare a aerului ce poate fi poluat cu diverse gaze toxice ce pot fi inspirate.
Toate aceste informatii declanseaza reflexele de aparare in vederea opririi tranzitului inspirator.
Ex: cand inspiram vapori de clor sau mercaptan ti se taie respiratia si acest gaz nu patrunde in plamani.
La pacientii astmatici variatiile minime de temperatura a aerului inspirat pot declansa regflexe de bronhospasm, nemotivate prelungite in timp in mod patologic.
Acesti pacienti vor primi o terapie inhibitoare cu corticoizi pe cale inhalatorie pentru inhibarea betareceptorilor si pentru a reduce informatia patologica la nivelul centrilor neurovegetativ si in felul acesta crizele nu se mai declanseaza. Dar si terapia cu corticoizi prelungita in timp are partea sa negativa.
Din acest motiv voi actiona pe cale chirurgicala la nivelul unui sinus ce are in structura sa o populatie de betareceptori de zece ori mai mare pe unitatea de suprafata fata de restul aparatului respirator.
Reducand suprafata informativa a diencefalului reducem deciziile centrifuge soldate prin crizele de astm astfel incat pacientii se pot ameliora sau chiar vindeca in functie de precocitatea tratamentului.
Cei interesati va astept la comentarii pe telefon la nr 0724 24 50 60.
Acesta nu este un articol stiintific si se adreseaza celor care nu au cunostinta medicala.