Totul despre alergiile ORL

Disconfort si tratamente costisitoare. Totul despre alergiile ORL, cu specialistul Virgil Vargatu. O simpla alergie ne poate ucide!

Schimbarile climatice, pe care nu le putem controla, dar si noutatile tehnologiei, care si-au facut loc in viata noastra, cum ar fi aerul conditionat, ne influenteaza serios sanatatea. Doua milioane de romani sufera de astm bronsic sau bronhopneumopatie cronica obstructiva, determinate de complicatiile unei simple rinite. De 20 de ani, medicul sibian Virgil Vargatu, doctor in stiintele medicale si sef al sectiei ORL din cadrul Spitalului Judetean, incearca sa gaseasca tratamente mai eficiente.

Reporter: Cati pacienti care sufera de astfel de alergii vin lunar la dumneavoastra?
Vargatu Virgil: Aproximativ 20 % din numarul pacientilor consultati lunar prezinta astfel de patologii, iar tratamentul difera in functie de stadiul in care se afla boala.
Rep.: Exista factori favorizanti sau persoane predispuse la acest gen de alergii din sfera ORL?
Vargatu Virgil : Principalii factori favorizanti sunt cei atmosferici, cum ar fi polenul, praful, dar si fumatul sau fumul de tigara. Poluantii urbani, rezultati de la automobile, sunt de asemenea factori favorizanti. De obicei, aceste alergii sunt de etiologie genetica. Astfel, ele pot fi autozomale sau recesive, de la unul sau de la ambii parinti. Debutul alergiilor se produce la o varsta destul de frageda, iar netratarea lor duce la complicatii. Printre primele simptome ce apar se numara: stranutul, nasul infundat, anosmia (lipsa mirosului) sau aprosexia (lipsa atentiei). La inceput, apar rinitele alergice sezoniere, care pe parcurs se pot transforma in rinite aperiodice sau in sindroame sino-bronsice ce determina astmul. Astmul, la randul sau, poate genera complicatii precum bronho-pneumonia cronica obstructiva sau cordul pulmonar cronic, care reduc considerabil durata de viata. Rinita
alergica sezoniera apare cel mai frecvent in lunile mai si septembrie, atunci cand exista o concentratie crescuta de polen in aerul inspirat. Acest polen actioneaza ca un alergen ce pune in alerta sistemul imunitar al pacientului, afectand mucoasa nazala si sinuzala.
Rep.: Care sunt cele mai frecvente alergii din sfera ORL?
Vargatu Virgil : Cele mai raspandite forme sunt: rinita aperiodica, rinita sezoniera, ce determina obstructia nazala si pruritul nazal. Insa de retinut este faptul ca aceste boli cu patologie rinosinusala infecto-alergica fac subiectul astmului bronsic, o boala cronica inflamatorie ce afecteaza bronhiile.
Pentru un tratament eficient, este esential ca pacientii sa se prezinte cat mai repede la medic, subliniaza specialistul ORL Virgil Vargatu.
Rep.: Si in ce consta tratamentul?
Vargatu Virgil : In primul rand, depinde foarte mult de momentul in care se prezinta pacientul la medic si cat de avansata este boala. In primul rand, se face un tratament preventiv, pentru a nu ajunge la formele complicate. Este destul de greu de izolat un pacient de particulele de polen sau de praf, insa declansarea bolii este facilitata si de prezenta unor spine iritative la nivelul rino-sinusurilor, precum deviatia de sept sau sinuzitele purulente etmoidale. Pentru terapia acestor forme de alergie, este recomandat asanarea acestor spine iritative prin tehnici speciale, ce redau functia rino-sinusurilor. De cele mai multe ori, daca nu se ia nicio masura chirurgicala, boala evolueaza spre rinitele aperiodice, ce reduc aproape total capacitatea de adaptare a aerului inspirat in plamani. Astfel, aerul nu se mai incalzeste suficient, nu se mai purifica, ceea ce determina crizele asmatiforme, plamanii reactionand prin bronhospasm. La nivelul atmoidului, exista un bagaj de receptori beta ce informeaza centri talamici si hipotalamici asupra temperaturii sau asupra existentei impuritatilor in aerul expirat. Evident ca in cazul unei sinuzite cronice, un drenaj perfect
al sinusurilor pe cale chirurgicala produce si o reducere a acestor beta receptori supraexcitati.
Rep.: Ce se intampla in cazul pacientilor care nu accepta interventia chirurgicala?
Vargatu Virgil : In cazul in care pacientul nu accepta interventia chirurgicala, desi aceasta se impune, se face un tratament de sensibilizare si imunizare a zonei, cu mentiunea ca patologia se va repeta. Astfel, se fac niste infiltratii in cornetele mijlociu si inferior, la interval de sapte zile, in numar de doua, cu cortizon – care va dezobstructa fosele nazale si a sinusurilor paranazale ce le va permite drenajul; se vor desumfla si vor curge. Insa acest tratament nu este suficient; concomitent se administreaza antialergice si injectii cu bronhodin. Acesta se administreaza timp de 25 de zile, cinci injectii la un interval de cinci zile, subcutanat in dilutii progresive. Acesta vaccin contine noua tulpini bacteriene, principalele bacterii patogene ce exista in rino-sinusurile noastre. Dupa terminarea curei, se face o pauza de 30-40 de zile, dupa care se incepe rapelul ce consta in instilatii nazale
cu aerodin nazal, timp de doua, pana la 15 zile. Acest tip de tratament ii ofera pacientului garantia a doi ani de zile de ?liniste” simptomatica.
Rep.: Ati avut cazuri in care pacientii s-au vindecat definitiv?
Vargatu Virgil : Da, in special la persoanele tinere, care au acceptat tratamentul din vreme, dar si in cazul persoanelor mai varstice, unde starea lor s-a ameliorat considerabil.