Nas refacut in stil sibian

Nas refacut in stil sibian!

Medicii din cadrul Spitalului Clinic Judetean Sibiu o tin din premiera in premiera. Dr. Vargatu Virgil, printr-o metoda noua, a reconstruit nasul unei batrine, de 85 de ani, din Vilcea.

Maria Grigore isi doreste ca nasul sau sa arate ca-n tinerete
Femeia fusese mutilata in urma interventiei de extirpare a unei tumori nazale. O echipa de medici din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sibiu, condusa de seful sectiei ORL, Dr.Virgil Vargatu, a efectuat o interventie de extirpare a unei tumori nazale si de refacere a piramidei nazale, printr-o metoda noua, unei paciente in virsta de 85 de ani. Medicii spun ca nu au ales o metoda clasica deoarece refacerea ar fi durat in jur de 9 saptamini, iar starea de sanatate a femeii nu permitea acest lucru. ?Interventia de extirpare a tumorii a durat aproximativ o ora, iar reconstructia nasului s-a facut din tegumentul obrazului drept al pacientei. Avantajul acestei metode noi consta in refacerea rapida a pacientei. Daca prin alte metode refacerea dura in jur de 9 saptamini, cu metoda folosita de noi durata s-a redus la trei saptamini. Starea pacientei este buna, iar miine (astazi – n.r.) va fi externata”, a spus, ieri, seful sectiei ORL dr. Virgil Vargatu.

De la un cos

Maria Grigore a mai fost operata in urma cu un an, intr-un alt spital. Ea sustine ca i-ar fi iesit un cos pe nas si ca, in timp, aceasta s-ar fi marit. A ramas muta de uimire cind medicii i-au spus ca are cancer, mai ales ca, pina la virsta de 70 de ani, nu a facut nici macar o injectie. ?Aveam pe nas un cos pe care, atunci cind il storceam, iesea ceva negru. Mi-a fost bine dupa prima operatie, dar buba a crescut din nou”, marturiseste femeia. Desi pina la virsta sa a trecut prin multe incercari, Maria mai are curajul sa zimbeasca. A povestit cum si-a crescut copiii singura, deoarece sotul a parasit-o, dar ca nu se da batuta. Spune rizind ca, dupa ce iese din spital, poate-si gaseste un sot de 50 de ani. ?Faptul ca este o fire optimista a contat foarte mult. Unii pacienti pot face depresie atunci cind se vad mutilati”, a mai spus dr. Vargatu.

Caz rar

Medicul a mai adugat ca, in toata experienta sa in domeniu, nu a mai intilnit un caz atit de dificil, tinind cont de virsta pacientei si de multiplele afectiuni pe care le mai are aceasta. ORL-istul ii multumeste medicului anestezist Mirela Cristescu, care s-a riscat sa anestezieze aceasta batrina, care sufera de cardiopatie ischemica. ?In afara de mine si dr. Cristescu, au mai participat doi medici rezidenti: Cristian Telea si Nicoleta Solomon. Sint de 28 de ani seful acestei sectii, dar nu am avut cazuri atit de complicate si nu ma refer doar la interventia de extirpare a tumorii nazale, ci din cauza complicatiilor care ar fi putut sa apara din cauza problemelor de sanatate pe care le mai avea pacienta”, explica medicul.

Subiect de studiu

Seful Sectiei ORL din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta va prezenta aceasta reusita medicala sibiana la un congres de specialitate ce se va organiza in aceasta vara, la Timisoara. Mindra ca o sa apara in ziar si la televizor, batrina a tinut sa precizeze ca este din satul Rusanesti, unde toti vecinii o cunosc. Marea sa dorinta acum este sa i se indrepte nasul, insa medicul spune ca va mai dura putin pina i se va cicatriza operatia, iar nasul va reveni la forma initiala.

Virgil Vargatu sef sectie ORL
?Avantajul acestei metode noi consta in refacerea rapida a pacientei. Daca prin alte metode refacerea dura in jur de 9 saptamini, cu metoda folosita de noi durata s-a redus la trei saptamini”.

Acum ma simt mult mai bine si vreau sa multumesc medicilor sibieni pentru ce au facut pentru mine, am fost foarte multumita de modul in care s-au purtat cu mine

a afirmat pacienta originara din satul Rusanesti judetul Valcea.